Zwangerschap

Advies en behandeling voor

zwangerschapsgerelateerde psychiatrie

dr. Ab Aaldriks

Psychiater / Verloskundige (n.p.)

 

drs. Sascha Kats

Psychiater

06-44 33 88 71

kats.psy@gmail.com

Praktijk voor

en psychiatrie

 

Trauma behandeling

De kans dat vrouwen na de bevalling een post traumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkelen is 1,5 tot 2%.

De klachten die hierbij kunnen voorkomen zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De klachten van een PTSS kunnen leiden tot problemen in de zorg voor hun baby, relatieproblemen, maar ook gezondheidsproblemen bij bv door een verminderde weerstand door de psychische klachten (bv slaapgebrek) een gevoeligheid voor het doormaken van infecties.

 

De oorzaak van het ontwikkelen van een PTSS na een (gecompliceerde) bevalling is vaak gelegen in het feit dat de bevalling vaak niet te controleren en onvermijdelijk is. De mate waarin de vrouw van te voren in staat is deze onzekerheid te verdragen, is mogelijk van invloed. Daarnaast kan, ook al heeft de vrouw veel vertrouwen in de bevalling, deze gecompliceerd verlopen, bv door een kunstverlossing of veel bloedverlies.

 

Voor de meeste vrouwen geldt dat een als erg ingrijpende beleefde bevalling het beste verwerkt kan worden door gevoelens en gedachten hierover te delen met naasten (partner, familie) met wie ze een vertrouwensband hebben. Wanneer het niet lukt om de traumatische bevalling met hulp van naasten te verwerken, is het goed om heer professionele hulp voor te vragen.

 

Als meest effectieve behandelingen voor PTSS worden cognitieve gedragstherapie (CGT) en Eye Movement and Desensitization Reprocessing (EMDR) genoemd. Tevens kan er als ondersteuning tijdelijk medicatie worden voorgeschreven. Advies ten aanzien van de veiligheid van medicatie tijdens zwangerschap, bevalling en het geven van borstvoeding worden uiteraard goed doorgesproken.

In de Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie kunnen de genoemde behandelingen worden geboden.

Herbelevingen aan het trauma door aangename herinneringen of nachtmerries. Herbelevingen zijn hele levendige herinneringen aan het trauma. Meestal worden deze getriggerd door iets wat ze in het dagelijks meemaken of op televisie zien. Wanneer je bv een hele ingrijpende bevalling hebt doorgemaakt, kun je bv bij het zien van een bevalling op de televisie opeens een herbeleving krijgen of een nachtmerrie.

Het vermijden van prikkels die bij het trauma horen. Hiermee wordt bedoeld dat vrouwen vaak bewust, maar ook onbewust, bepaalde situaties vermijden waarin de kans groot is dat ze weer herinnerd worden aan het trauma. Zo kunnen vrouwen bv bepaalde televisieprogramma’s die over bevallingen gaan vermijden of kraambezoek bij anderen uit angst dat er over de bevalling wordt gesproken, die ze als heel ingrijpend hebben beleefd.

Het ervaren van een aanhoudende verhoogde prikkelbaarheid. Deze aanhoudende verhoogde prikkelbaarheid kan leiden tot slaapproblemen, toegenomen schrikachtigheid en overdreven waakzaamheid of alertheid.

1.

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.